Hoe Zocus Stichting JOU helpt in hun jongerenwerk
Voor Stichting JOU, een jongerenorganisatie in Utrecht, is het belangrijk om hun werk overzichtelijk en gestructureerd te houden. Het jongerenwerk speelt zich af in verschillende wijken, scholen en openbare ruimten, en omvat zowel individuele begeleiding als groepsgerichte activiteiten. Met de implementatie van Zocus hebben ze een systeem in handen dat hen helpt om belangrijke informatie vast te leggen, inzicht te krijgen in hun werkzaamheden en beter samen te werken.
We spraken een medewerker bij Stichting JOU over de ervaringen met Zocus.
Een centraal systeem voor jongerenwerk
Jongerenwerkers en andere medewerkers van Stichting JOU maken gebruik van Zocus om bij te houden wat er in hun dagelijkse werk gebeurt. Dit varieert van het vastleggen van basisinformatie over jongeren tot het registreren van groepsactiviteiten en contactmomenten.
Een medewerker licht toe:
“Zocus gebruiken we om bij te houden wat we met jongeren doen en waarom we dat doen. We registreren bijvoorbeeld in welke groepen jongeren zich begeven, welke scholen ze bezoeken en welke medewerkers daarbij betrokken zijn.”
Door al deze gegevens centraal op te slaan, wordt het mogelijk om sneller een volledig beeld te krijgen van wat er speelt, zowel op individueel als op groepsniveau.
Individuele begeleiding beter in kaart
Om de jongeren die extra ondersteuning nodig hebben te helpen, is Zocus een waardevol hulpmiddel. Medewerkers kunnen informatie vastleggen over gesprekken en afspraken met jongeren. Dit helpt niet alleen om het werk goed te organiseren, maar zorgt er ook voor dat belangrijke informatie niet verloren gaat.
“Op individueel niveau leggen we vast wat er besproken wordt met de jongeren. Dat geeft ons inzicht in hoe we ze het beste kunnen ondersteunen en waar we op kunnen sturen.”
Deze gestructureerde aanpak helpt het team van Stichting JOU om jongeren te begeleiden.
Groepswerk volgen en verbeteren
Naast het individuele werk speelt groepswerk een grote rol in het jongerenwerk van Stichting JOU. Groepen, zoals meidengroepen of tienerhuiskamers, worden gevolgd via een pedagogisch meetinstrument dat in Zocus is geïntegreerd. Dit instrument helpt om aspecten zoals veiligheid, sfeer en omgang met conflicten in kaart te brengen.
Een medewerker vertelt over dit meetinstrument:
“Zo maken we zichtbaar hoe de groepsdynamiek ervoor staat.”
Dit soort inzichten zijn waardevol om tijdig in te kunnen spelen op wat een jongere of een groep nodig heeft en om de aanpak waar nodig aan te passen.
Ambulant werk registreren en inzichtelijk maken
Veel jongerenwerk speelt zich af op straat of op andere openbare plekken. Voor dit ambulante werk biedt Zocus een module waarin medewerkers vindplaatsen en contactmomenten kunnen registreren.
“Met behulp van een kaart is zichtbaar waar de vindplaatsen zijn. Daar zijn vaak groepen jongeren, soms met positieve activiteiten en soms omdat er overlast is.”
Deze registratie maakt het mogelijk om zowel preventief als reactief te werken. Medewerkers bezoeken vindplaatsen regelmatig om contact te leggen met jongeren en bewoners en om eventuele problemen op tijd te signaleren.
Praktisch en overzichtelijk werken
Tijdens de implementatie van Zocus heeft Stichting JOU bewust keuzes gemaakt in wat ze wel en niet wilden registreren. Dit zorgde ervoor dat het systeem aansluit bij de dagelijkse praktijk van de organisatie.
Het systeem is ook ontworpen om eenvoudig in gebruik te zijn. Nieuwe medewerkers worden direct getraind in het gebruik van Zocus, zodat ze het vanaf het begin goed kunnen inzetten in hun werk.
Een systeem dat mee kan groeien
Een van de sterkste punten van Zocus is de mogelijkheid om het systeem aan te passen aan de behoeften van de organisatie. Medewerkers waarderen de flexibiliteit en de opties om processen op maat in te richten.
“Met Zocus kunnen we processen aanpassen aan wat voor ons belangrijk is, zo voorkomen we dat we dingen registreren die eigenlijk niet relevant zijn.”
Met deze aanpak blijft Stichting JOU niet alleen nu goed functioneren, maar kunnen ze het systeem ook aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen en wensen.
Blik op de toekomst
Zocus heeft Stichting JOU geholpen om hun werk overzichtelijker en meer gestructureerd te maken. Of het nu gaat om individuele begeleiding, groepsactiviteiten of ambulant werk, het systeem biedt ondersteuning die aansluit bij de praktijk van jongerenwerkers.
Door de mogelijkheid om Zocus verder door te ontwikkelen, kijkt Stichting JOU met vertrouwen naar de toekomst. Met visuele tools zoals een real-time dashboard willen ze hun werk nog inzichtelijker maken en beter voorbereid zijn op veranderingen in het veld.