Vijf valkuilen bij de ontwikkeling van SaaS-producten in de zorg

Wanneer software niet aansluit op de praktijk, leidt dat tot frustratie, tijdverlies en gemiste kansen. In dit interview delen Nils Corver van Corver Development en Marcel Halff van Zocus hun ervaring met vijf veel voorkomende valkuilen bij de ontwikkeling van SaaS-oplossingen voor de zorg – en hoe zij deze weten te voorkomen.
1. Eindgebruikers worden niet of te laat betrokken
Een van de grootste valkuilen is het ontbreken van de stem van de mensen die dagelijks met de software moeten werken.
“Als je niet op de werkvloer bent en niet betrokken raakt bij de organisatie, dan bouw je vaak een draak van een oplossing waar de klant niets mee kan.”
- Nils Corver
Wanneer software wordt gebouwd op basis van een abstracte briefing, zonder dat ontwikkelaars de werkprocessen echt begrijpen, ontstaat er een kloof tussen systeem en praktijk. Medewerkers zoeken dan hun toevlucht tot eigen stand-alone Excel-bestanden en notities buiten het systeem om. Dat maakt het werk inefficiënt én risicovol. En wat van belang is voor management: het levert niet de juiste inzichten voor de organisatie omdat de data niet of niet goed vergaard wordt. Rapportages is juist een punt waar Zocus heel sterk in is.
2. Onvoldoende flexibiliteit bij veranderende eisen
Regelgeving en rapportageverplichtingen veranderen regelmatig, zeker in de zorg. Veel standaardpakketten kunnen daar niet snel op inspelen, waardoor organisaties vastlopen. Bij Zocus is flexibiliteit juist ingebouwd in het proces.
“We spreken continu onze klanten, zodat ze aan kunnen geven waar hun prioriteiten liggen, daardoor kunnen we snel schakelen, bijvoorbeeld bij een wijziging in gemeentelijke rapportage-eisen.”
- Nils Corver
Omdat Zocus modulair ontwikkelt op een solide fundament, is het mogelijk om gericht en per opdrachtgever aanpassingen door te voeren zonder dat andere onderdelen worden geraakt. Dat versnelt het proces en voorkomt onnodige kosten.
3. Te veel onnodige functionaliteiten
Standaardpakketten bieden vaak een overdaad aan functies die niet gebruikt worden. Volgens Marcel leidt dat tot verwarring en frustratie:
“Het scherm moet zo leeg mogelijk zijn. Alleen dat bieden wat je op dat moment nodig hebt. Alles daarbuiten is ballast en leidt af van de gebruikerservaring.”
- Marcel Halff
Bij Zocus wordt op een bewuste manier gewerkt met toegangsrechten en gebruikersrollen, zodat medewerkers alleen de onderdelen zien die voor hen relevant zijn. Dat maakt de software overzichtelijk en verlaagt de inwerkdrempel.
“Wat eigenlijk heel bijzonder is, is dat we al jaren geen trainingen hebben hoeven geven. Gebruikers kunnen vrijwel altijd in een hele korte tijd door collega's worden ingewerkt. Er zijn geen dagenlange trainingen voor nodig.”
- Marcel Halff
4. Maatwerk wordt gezien als duur en complex
In de markt wordt maatwerk vaak als duur en traag ervaren. Bij Zocus is dat anders. Doordat het fundament van de software staat als een huis, is het mogelijk om snel en efficiënt specifieke wensen toe te voegen.

De sleutel ligt volgens Marcel in samenwerking met een goede projectleider aan de klantzijde en een duidelijke en betrokken rol voor eindgebruikers. Alleen dan kun je snel schakelen zonder verlies van kwaliteit of grip op kosten.
5. Uitfaseren van oude systemen wordt onderschat
Bij de overstap naar nieuwe software blijkt het uitfaseren van oude systemen vaak complexer dan gedacht. Data blijkt niet eenvoudig exporteerbaar, of de leverancier werkt niet mee.
“Veel organisaties komen pas bij de overstap tot de ontdekking dat hun oude pakket ze vast probeert te houden met hun data”
- Marcel Halff
Zocus zet daarom in op maximale ontzorging bij datamigratie. Het uitgangspunt: kijken naar wat wél mogelijk is, niet wat niet kan. Denk aan het slim overnemen van dossiers in PDF-formaat, of het in kaart brengen van welke gegevens per team of proces essentieel zijn. Zocus helpt dan ook echt om de migratie te ondersteunen.
De klant en eindgebruiker als fundament
De vijf valkuilen raken uiteindelijk allemaal aan hetzelfde: software die niet gebouwd is voor én met de mensen voor wie het bedoeld is. Bij Zocus is dat anders. Daar begint elk traject met gesprekken op de werkvloer, met eindgebruikers. Ontwikkelaars luisteren mee, testen samen en blijven betrokken.
Door die aanpak ontstaat software die aansluit bij het werk, niet andersom. Dat zorgt voor vertrouwen, betrokkenheid en duurzame samenwerking – een fundament waarop zorgorganisaties niet alleen met vertrouwen verder kunnen bouwen, maar ook nog eens zorgt voor uitermate goede adoptie binnen de organisatie.